Μπορούν άραγε τα BlackBerry να επανέρθουν;

Jan 23, 13 Μπορούν άραγε τα BlackBerry να επανέρθουν;

Η RIM (Research in Motion) κατασκευάστρια της γνωστής σειράς κινητών τηλεφώνων BlackBerry ανακοίνωσε επιτέλους την ανανέωση τόσο των συσκευών της όσο και του λειτουργικού της συστήματος. Η ημερομηνία της παρουσίασης καθορίστηκε για τις 30 Ιανουαρίου.

Η άλλοτε κρατεά Καναδική εταιρία, παρατηρεί τα τελευταία χρόνια το μερίδιο αγορά της διαρκώς να συρρικνώνεται – χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις αρχές του 2012 έφτανε το 7% ενώ στο τέλος του έτους υποχώρησε στο 4,8% – και η έως τώρα αντίδρασης της ήταν νωθρή ή προς λάθος κατεύθυνση καταδεικνύοντας σημαντικό έλλειμμα στη μακροχρόνια στρατηγική της. Η ραγδαία αυτή μείωση οδήγησε όπως άλλωστε αναμένονταν σε δραστικές αποφάσεις.

 

Οι αποφάσεις αυτές περιλάμβαναν όχι μόνο τη δημιουργία νέων κινητών τηλεφώνων αλλά και τη πλήρη επανασχεδίαση του λειτουργικού συστήματος της αποσκοπώντας στην ανάκτηση μεριδίου αγοράς από τα συστήματα Android και iOS, αν και μάλλον θα έπρεπε να προσθέσουμε και τα Windows 8 που έως ώρας αφήνουν πολύ θετικές εντυπώσεις.

Πρόθεση της RIM είναι η επανασύνδεση της με τα εταιρικά τμήματα πληροφορικής και με τους επαγγελματικούς χρήστες, παραδοσιακούς πελάτες της κατά το παρελθόν που σιγά σιγά απομακρύνθηκαν. Κατά πόσο όμως αυτό είναι εφικτό;;;

Παρόλο που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η εταιρία προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τους παραδοσιακούς πελάτες της με τη προσφορά ενός πλήρους ανανεωμένου λειτουργικού συστήματος, οι πλέον πιστοί εξ’ αυτών — τα εταιρικά τμήματα πληροφορικής — έχουν επιλέξει και επενδύσει σε εναλλακτικές λύσεις.

Προϊστάμενοι εταιρικού τμημάτων πληροφορικής παρατηρούν, ότι η χρήση αναλόγων συσκευών BlackBerry έχει μειωθεί δραστικά σε ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο του μισού από ότι στο παρελθόν. Ειδικότερα δε τα τμήματα πωλήσεων απομακρύνθηκαν πρώτα από τα προϊόντα της RIM. Κυριότερη αιτία της αλλαγής αυτής, ήταν η εικόνα που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό για τα προϊόντων της ως πολύπλοκα και τεχνολογικά παρωχημένα – στοιχεία που λειτουργούν ανασταλτικά στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας πώλησης όπου κάθε λεπτομέρεια παίζει σημαντικό ρόλο.

Η εταιρία Research In Motion με έδρα το Waterloo, κατά το παρελθόν έχαιρε σημαντικής επιτυχίας λόγω των τηλεφώνων της και των λύσεων που προσέφερε ιδιαίτερα στους εταιρικούς της πελάτες αλλά πλέον βρίσκεται λίγο πριν τη κατάρρευση.

Αναλυτές που ρωτηθήκαν από την αμερικάνικη έκδοση του περιοδικού Wired αποκάλυψαν ότι η εταιρία έχει προχωρήσει σε έρευνα σε συνεργαζόμενα τμήματα πληροφορικής και τα αποτελέσματα έως τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά. Βέβαια αμυδρά ελπίδα υπάρχει λόγω του νέου λειτουργικού συστήματος με την ονομασία ΒΒ10.

Τα κυριότερα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει η RIM στη προσπάθεια της αυτή είναι:

  1. Τα εταιρικά τμήματα πληροφορικής όταν ιοθετούν κάποια νέα τεχνολογία προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις τόσο σε συσκευές όσο και σε εκπαίδευση του προσωπικού που απαιτείται για την υποστήριξη της. Με τις φήμες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η RIM, διαρκώς να πυκνώνουν οι εταιρικοί πελάτες της παραμένουν διστακτικοί να επενδύσουν σε μια εταιρία και μια τεχνολογία που ενδεχομένως σύντομα να πάψει να υφίσταται.
  2. Επιπλέον μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες της RIM που συνδέεται άμεσα με την υπάρχουσα πλατφόρμα των BlackBerry, ο BlackBerry Enterprise Server (BES), απέχει πολύ από το να θεωρηθεί οικονομική λύση ειδικά αν συγκριθεί με αντίστοιχα προϊόντα όπως της Microsoft ο Active Sync Server.
  3. Τέλος θα πρέπει άμεσα να βελτιωθεί η αντίληψη του μέσου χρήστη για τα  προϊόντα της.

Άραγε μπορεί η RIM όπως έκανε η Apple στο παρελθόν να επιστρέψει;;;

Ας έχουμε υπομονή και θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας .