Ποιες οι τάσεις στην αγορά υπολογιστών ;

Mar 03, 13 Ποιες οι τάσεις στην αγορά υπολογιστών ;

Έχετε άραγε διερωτηθεί που οδεύει η αγορά των υπολογιστών;

 

Πρόσφατα παρατηρούσα μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών που νομίζω ότι απαντά στο παραπάνω ερώτημα.

 

Ένα από τα πρώτα προφανή συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, είναι ότι η αγορά των τυπικών υπολογιστών γραφείου σημειώνει τα τελευταία χρόνια στασιμότητα και πτώση – λογικό είναι πλέον να μην επιθυμούμε να μας καταλαμβάνει το χώρο ο λεγόμενος «πύργος» και τα παρελκόμενα του. Το επόμενο συμπέρασμα το οποίο μπορεί να φαντάζει λίγο παράδοξο είναι ότι ανάλογη εικόνα κάμψης εμφανίζει και η αγορά των φορητών υπολογιστών….

 

Εντύπωση πλέον δεν μας προκαλεί το ολοένα αυξανόμενο μερίδιο που καταλαμβάνουν οι λεγόμενες ταμπλέτες καθώς και τα έξυπνα κινητά – αν κοιτάξετε στο στενό κύκλο σας θα δείτε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε διάγραμμα με τη σύγκριση των πωλήσεων φορητών και ταμπλετών καθώς και τη πρόγνωση που υπάρχει για την αγορά αυτή.

market

 

 

Αν προσπαθήσουμε να αποκρυπτωγραφήσουμε τα αποτελέσματα αυτά, προκύπτει λοιπόν ότι ο μέσος καταναλωτής επιθυμεί να παραμένει συνδεδεμένος διαρκώς στο διαδύκτιο αλλά με εναλλακτικούς των κλασσικών υπολογιστών τρόπους…

 

Οι βασικότερες απαιτήσεις του μέσου χρήστη σχετίζονται με τη γρήγορη και εύκολη πλοήγηση στο διαδύκτιο, την υψηλή ανάλυση της οθόνης,τη ταχύτητα της επεξεργασίας, τη φιλικότητα του λειτουργικού συστήματος που διαθέτει, με τη πληθώρα των εφαρμογών και φυσικά με τη τιμή. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όμως πλέον τα διαθέτουν τόσο κινητά τηλέφωνα όσο και ταμπλέτες επομενώς γιατί κάποιος να ξοδέψει επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός υπολογιστή;;

 

Η παραπάνω στροφή του καταναλωτικού κοινού έχει ήδη γίνει αντιληπτή τόσο από τις εταιρίες κατασκευής υπολογιστών, οι οποίες διαρκούς προσφέρουν και νέα προιόντα στην εν λόγω κατηγορία όσο και από τον ολοένα και σκληρότερο ανταγωνισμό των διαφόρων λειτουργικών συστημάτων που διατίθονται για τις συσκευές αυτές.

 

Ειδικότερα δε στον ανταγωνισμό των λειτουργικών συστημάτων αναμφισβήτητος κυρίαρχος σήμερα παραμένει η Google με το σύστημα Android με δεύτερη την Apple με το iOS ενώ για τη τρίτη θέση πλέον μάχεται η Blackberry με τη Microsoft. Σήμερα οι περισότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η αντεπίθεση της Microsoft σύντομα θα της αποδόσει καρπούς αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το μερίδιο αυτό θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από το κυρίαρχο της αγοράς και θα οδηγήσει σε σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση. Θα δικαιωθούν αυτές οι προβλέψεις;;; Υπομονή….

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας .